Bir eserin kopyalanıp yapıştırılması, malesef bu ülkede rahatsız edici olmadığı gibi (gönder gelsin); rahatsızlık duyduğunuzu belirttiğiniz anda kınanıyorsunuz ne yazık ki. Göz önünde olan, popüler olan eserlerin neredeyse yarısı alıntı, hatta kliplerin bile en ufak ayrıntılarına kadar taklit edildiği, edilmeye çalışıldığı bir ortamda buna da şaşırmıyorum elbette. Bunları bir kenara bırakalım. Fanlar olarak, işin legalitesini de bir kenara bırakalım. Zaten ilk düşünülen bu olmaz genelde. Fanlar olarak diyorum, yani bir şeye duygusal anlamda bağlı olan adamlar olarak, o şeyi sahiplenen insanlar olarak..
O şey artık sizin bir parçanız olur, hayal gücü denizinizde bir kayık olur, gizli mabediniz olur. Kısacası sizin ve sizin gibilere ait, size özel ve keşfedilmemiş bir şey olur. Sonra bunun bulunup gün yüzüne çıkartılması, sanki sizi ve fanı olduğunuz o şeyi deşifre etmiş ya da ne bileyim, büyüsünü bozmuş olur. Kızgınlık ise, bu keşif yapılırken, o daha derinlerdeki şey gün yüzüne çıkarılmaya ve elbette ki faydanılmaya çalışılırken bu süreçte gördüğü tahribattan. Bu yüzden de de bu fan dediğimiz adam, en düz mantıkla şöyle diyor : " Madem buna kalkışıyorsun, bari hakkını vermeye, havasını bozmamaya çalış" Örneğin, şarkının üzerine, cikletlerin arkasındaki o şakalara benzeyen sözler koymak yerine, parçayı farklı tonlarda, riflerde bir remix gibi yapmalarını daha uygun bulurdum. Güzel olmuş, çirkin olmuş... Bu, özgün bir şeyi popülerleştirmeye çalışmanın bedelidir, ne olursa olsun her şey bu bedeli öder.
İşin özü, söz konusu kurumların veya kişilerin koruyuculuğunu üstlenmek veya legalistlik yapmak değil bence. Tam tersine, yukarıda saydığım nedenlerden, herkes kendisini düşündüğü için eleştiriyor. Hızını alamayan da verip veriştiriyor. Onlar fan olduğu için onlara da Eyvallah!